Results 1 to 14 of 14

Thread: ProLine Auto Response Trigger Frame issue

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    May 2013
    Location
    SE Michigan
    Posts
    192

    ProLine Auto Response Trigger Frame issue

    I am new to the forum. I have been playing paintball since 1989/90 and have always wanted an automag. Recently I acquired 2 original automags. They needed seal replacements but with a little help, I was able to get them both working. The owner of one of the mags that I bought threw in a proline autoresponse trigger frame. With a little trial and error (and youtube videos) I was able to install the frame. My buddy has a similar auto reponse frame and it is suppose to fire on the trigger pull and release. This one is very unpredictable. It sometimes fires on the pull and release. It sometimes fires 3 times. It fires if the frame is knocked into. I have not fired paint or reballs through it with the grip installed. With the unpredictability of it, I'm worried I'm going to be chopping paint. Does anyone have any suggestions on how to adjust this? I'm not sure if it needs a new spring or even if the spring that is installed is original. I would like to replace the spring. Is this an original spring? Any suggestions on where to get a replacement? Could it need a new sear? Any help would be greatly appreciated. I'm going to try and post pictures. Please ask me if any more angles are needed and I'll do my best.
    Attached Images Attached Images

  2. #2
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Plymouth, WI
    Posts
    7,037
    need a side shot of the sear.

    also if youre going to LL6 I can look at it

    To leave feedback: Click seller/buyers name, Click feedback score, Click leave feedback

  3. #3
    Join Date
    May 2013
    Location
    SE Michigan
    Posts
    192
    DSC_4340.jpgThis is a pic of the side of the sear.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Plymouth, WI
    Posts
    7,037
    I've never had this problem with an autoresponse and I would suspect the sear... or maybe even a worn bolt or body clearnace issue. I can't say for sure since its not in front of me.

    Try swapping parts with the other mag one at a time.

  5. #5
    from the pictures, looks like the frame was rarely used, spring looks original and in good condition. I have you tried putting a regular frame on the set up, that way you check if its the frame giving issues, valve or something else.

  6. #6
    Join Date
    May 2013
    Location
    SE Michigan
    Posts
    192
    Both mags shoot great with a normal frame. However, I only tried the auto response frame on one of the mag bodies. When I get home from work today I'll try it on the other one. Also, I bought a new bolt, although both of the original bolts look good, I'll try that in the mix too.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Finland
    Posts
    365
    It's more likely that your classic valve just can't recharge fast enough. I think the recharge cap was 12bps if I remember correctly.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Houston, TX
    Posts
    3,133
    Quote Originally Posted by Laku View Post
    It's more likely that your classic valve just can't recharge fast enough. I think the recharge cap was 12bps if I remember correctly.
    It needs about 60 msec to recharge with a decent on/off opening. That's about 16-17 bps if you have electro precision. With some porting, you can hit 18 with an electro frame, which is about a 55 msec recharge.

    I expect that the let-off on that frame doesn't release the sear for very long or far when it fires the second time. You may have to re-train your finger for a slower let-off than you normally would use with a stock frame.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Plymouth, WI
    Posts
    7,037
    get a rt on/off thatll help a little bit, there are some other tricks but do that one first

  10. #10
    Join Date
    May 2013
    Location
    SE Michigan
    Posts
    192
    Thanks for the help. I'll try and get a RT on/off and I'll let you know how that works out. It'll probably take a few weeks but I'll post again once I get one installed.

  11. #11
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Halifax, N.S., Canada
    Posts
    7,235
    A nice consistent pull and release action works best with the response frame. Don't try to hit the super high speeds by feathering the trigger. As commented above, you won't allow the valve to fully charge after the trigger pull before it attempts to fire again on the release of the trigger. Remember, you only have to pull and release the trigger 6 times to get 12bps.
    Except for the Automag in front, its usually the man behind the equipment that counts.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •